Karkówka z warzywami.
Hejka. Mam dla was kolejny przepis na pyszny obiad.Karkówka wyszła przepyszna miękka i delikatna.
Składniki:
Karkówka 5 plastrów
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukini
2 średnie cebule
3 pieczarki
sól,pieprz
papryka słodka i ostra
tymianek
czosnek
olej
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mieszamy w misce olej wraz z przyprawami i obtaczamy w niej karkówkę. Najlepiej jest to zrobić kilka godzin przed np rano, a najlepiej zostawić w marynacie na całą noc.
Rozgrzewamy niewielką ilość olej na patelni i obsmażamy na rumiano z każdej strony.W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,następnie pieczarki pokrojone w talarki i paprykę w kostkę.Następnie dodajemy cukinie lekko podsmażamy i zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy karkówkę i zalewamy patelnię wodą następnie wlewamy ją do garnka. Całość dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając w razie konieczności dolać wody. Gdy warzywa i mięso będzie miękkie wyjmujemy karkówkę. Mieszamy mąkę z wodą i dolewam do wywaru. Całość zagotowujemy a następne zanurzamy karkówkę w sosie. Całość możemy podać z ziemniakami lub kluskami ( kluski śląskie, kopytka itp.). Smacznego!!!
Składniki:
Karkówka 5 plastrów
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukini
2 średnie cebule
3 pieczarki
sól,pieprz
papryka słodka i ostra
tymianek
czosnek
olej
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mieszamy w misce olej wraz z przyprawami i obtaczamy w niej karkówkę. Najlepiej jest to zrobić kilka godzin przed np rano, a najlepiej zostawić w marynacie na całą noc.
Rozgrzewamy niewielką ilość olej na patelni i obsmażamy na rumiano z każdej strony.W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,następnie pieczarki pokrojone w talarki i paprykę w kostkę.Następnie dodajemy cukinie lekko podsmażamy i zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy karkówkę i zalewamy patelnię wodą następnie wlewamy ją do garnka. Całość dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając w razie konieczności dolać wody. Gdy warzywa i mięso będzie miękkie wyjmujemy karkówkę. Mieszamy mąkę z wodą i dolewam do wywaru. Całość zagotowujemy a następne zanurzamy karkówkę w sosie. Całość możemy podać z ziemniakami lub kluskami ( kluski śląskie, kopytka itp.). Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz